Skip to content

Op naar het Carnaval!

Carnaval 2

Januari is in Nederland best wel een saaie maand op het gebied van feesten. In Duitsland hebben ze vrij op 6 januari, Driekoningen, en in de Verenigde Staten wordt dat ook gevierd. Op de derde maandag van januari hebben ze daar ook altijd Martin Luther King-dag. Maar behalve Nieuwjaarsdag is er eigenlijk verder niet veel te beleven in Nederland. Daarom storten wij ons allemaal massaal alvast op het Carnaval! Officieel begint carnaval op zondag 26 februari en het eindigt op dinsdag 28 februari en op zaterdag 25 is er de Grote Carnavalsoptocht.

Carnavalsverenigingen
Zwolle kent heel wat carnavalsverenigingen: d’ Oelewappers, De Gleuvenskoevers, De Deurzakkers, De Wezenlozen, De Bestevaertjes, De Tonnezotters, De Eileuvers, De Knienebelters, Net Éhm Anders, De Peperbussies, De Eipiepers, De Aanmakkers, The Pirates of Sassendonk, De Pompestompers en De Hunnen. (Wijzigingen voorbehouden). Kijk voor meer informatie ook eens op Sassendonk.nu !

brandewijnsuiker

Sassendonk
In carnavalstijd wordt Zwolle omgedoopt tot Sassendonk. De naam Sassendonk werd in 1971 door prins Mans I (prins der Eileuvers, de oudste carnavalsvereniging van Zwolle) geïntroduceerd. Zijn leus ‘Een Eileuver heeft een goede dronk, want hij komt uit Sassendonk’ verwees daar naar. Uit deze leus kwam ook een andere traditie voort in Sassendonk: het drinken van een Blauw Handje. De naam verwijst naar de geuzennaam Blauwvingers en bestaat uit brandewijn met bruine suiker.

Meinesz 18A

Bijzondere kostuums
Wist je dat Zwolle, of beter gezegd Sassendonk, bekend staat om de bijzondere carnavalskostuums? Iedereen maakt er een feest van om zo mooi, raar, geweldig mogelijk voor de dag te komen. De boerenkiel of overal heeft al jaren geleden plaats gemaakt voor de meest ongelofelijke fantasiekostuums. Veel carnavalisten zijn dan ook al maanden van tevoren bezig met de voorbereidingen. Daarom is beter om zo vroeg mogelijk te starten. Want niets is leuker dan uitgebreide voorpret zo lang mogelijk te rekken! Op naar het Carnaval!

Bron: o.a. wikipedia

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *