Skip to content

GROOT FEEST! Sinterklaasmuseum bestaat 10 jaar!

meine-boonstra-1-van-1

Groot feest op en vanaf 11 november aan de Assendorperstraat. Want dan bestaat het unieke Sinterklaasmuseum Zwolle precies tien jaar. En dat wordt uitbundig gevierd met allerlei leuke activiteiten in het museum, in de winkel Meinesz&Bennesz, maar ook bij de overburen: het Dominicanenklooster. Ter ere van het jubileum wordt daar een zeer bijzonder Sint Nicolaas Altaar ingericht.

Vrijdag 11 november is het alweer tien jaar geleden dat het unieke Sinterklaasmuseum Zwolle de deuren opende voor publiek. Elk jaar daalden zo’n vierduizend bezoekers in de feestwinkel Meinesz&Bennesz de trap af naar het allerkleinste museum ter wereld. Op niet meer dan twaalf vierkante meter bevindt zich daar een sinterklaascollectie met de meest uiteenlopende voorwerpen.

Meine is helemaal klaar voor het jubileum. Op het gebied van feestvieren en leuke dingen bedenken weet de feestwinkelexploitant uiteraard van wanten. ‘Sint Nicolaas ligt begraven in Bari in Italië, aan de voet van de Sint Nicolaasbasiliek, die wordt beheerd door Dominicanen’, vertelt hij. ‘De Zwolse Dominicanen waren graag bereid om ruimte in de kerk beschikbaar te stellen voor een speciaal jubileumaltaar, dat van 11 november tot 7 december ’s middags te bezichtigen is, van dinsdag tot en met zaterdag. In het portaal van het klooster is een kleiner altaar opgesteld, dat de hele dag door kan worden bezocht. Het leuke is dat Thomas Volkers die het Sinterklaasmuseum op 11 november 2006 als Sint Maarten opende, inmiddels is toegetreden tot de Dominicanen. En zo komt alles samen.’ Hij lacht. ‘Is het niet leuk: vanuit ons piepkleine, volle museum wandelen de bezoekers naar het grote, rustgevende klooster. Mooier kun je het niet hebben.’

En er is meer. ‘We willen dat anderen ook meegenieten van dit jubileum’, zegt Meine. ‘Daarom hebben we een gift geschonken aan een weeshuis in Myanmar, een project waarmee mede-Assendorper Marianne Das zich bezighoudt. En we hebben een bijdrage geleverd aan de stichting Kind in Beeld, die leuke activiteiten organiseert voor kinderen uit Zwolse gezinnen met een laag inkomen.’

Het wordt een mooi jubileum op 11 november, een echt Assendorps feest met uitstraling naar de hele regio. ‘We richten een kleine expositie in bij Everyday Bread & Coffee, onze buurman, die ook allerlei sinterklaaskundige versnaperingen op het menu heeft. En onze eigen etalage krijgt natuurlijk ook een feestelijke uitstraling. Daarnaast organiseren we nog allerlei verrassingen. Het wordt een waar feest, zoals het de goedheiligman betaamt!’

Openingstijden:
Dominicanenkerk, Assendorperstraat 29 : dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur (met uitzondering van diensten en vieringen).
Portaal Dominicanenklooster: dinsdag tot en met zaterdag: 9.30 tot 17.30 uur
Sinterklaasmuseum Assendorperstraat 82: tijdens openingstijden Meinesz&Bennesz,

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *