Skip to content

Stentor: de échte winkel van Sinterklaas

Stentor grootBegin november 2015 in de Stentor:

‘Meinesz & Bennesz, Fun & Toys’ – kernachtiger kun je het niet formuleren. Feest en speelgoed vormen de core business van deze kleurrijke speciaalzaak in Zwolle.

Door Margaretha Coornstra

De eerste minuten kom je ogen tekort voor de weelde aan visuele prikkels. Roze, rood, oranje, blauw, groen en goud springen je tegemoet, in alle denkbare en ondenkbare vormen. Meinesz & Bennesz is de winkel waarin sprookjesfantasieën tastbaar worden.
Twintig jaar zitten ze hier alweer, in wat ze “de gezelligste winkelstraat van Zwolle” noemen. Meine (‘Meinesz’) Boonstra en Ben (‘Bennesz’) van Loo roemen de sfeer van de Assendorperstraat met zijn nostalgische jugendstilgevels. “We kennen hier iedereen”, zeggen ze over hun bohémienne wijk Assendorp alias ‘de Jordaan van Zwolle’.
In hun eerste jaren vormden vooral devotionalia een karakteristiek onderdeel van het assortiment: heiligenbeelden, crucifixen, paaskaarsen, wierook. Nog altijd zweeft een lieflijke wierookgeur tussen de feeërieke Marokkaanse lampen en glinsterende Venetiaanse maskers. Maar tegenwoordig vormen speelgoed en feestartikelen de core business. Al blijft één heilige wel constant en prominent aanwezig: Sint Nicolaas. In het souterrain vind je zelfs het Sinterklaas Museum Zwolle: een initiatief van Meine, zelf al sinds 2001 de stadssinterklaas van Zwolle. Ben van Loo: “We hebben afgesproken dat Meine de klanten helpt die voor sinterklaasdingen komen, want daar weet hij gewoon het meeste van.” Meine: “Ja, vanmiddag heb ik nog een paar Pieten geadviseerd. Er komen hier vaak mensen vanuit scholen als ze een nieuwe outfit voor hun Sint nodig hebben. Voor zoiets neem ik alle tijd. Bijvoorbeeld als ik een Sint zijn baardstel moet aanmeten. Zo’n stel moet perfect passen, want je moet er wél uren mee rondlopen!”
Sinds kort heeft Meinesz & Bennesz een extra pand aan de overkant van de straat. Daar is de kostuumafdeling gevestigd. Er hangen nog een paar lederhosen en dirndljurken van het Oktoberfest, naast puntige heksenhoeden en geraamtepakken voor Halloween. En natuurlijk zie je al de nodige carnavalspakken. “Onze dameskleding gaat tot maat 60,” vertelt Meine. “Ook met een maatje meer wil je er toch graag feestelijk uitzien?”
Ben is de man van de accessoires. “Schmink, maskers, pruiken, handschoenen,” somt hij op. Lachend: “Er was een tijd dat ik spinnen, vampiergebitjes en geraamtes wat meer achteraan zette, omdat ik dacht: ‘Dat vinden kinderen misschien eng.’ Maar daar lopen ze juist het eerst naartoe!”
Qua speelgoed leggen Meinesz & Bennesz het accent op de klassiekers: houten treintjes en hobbelpaarden, ouderwetse rieten poppenwagens. Ben: “Je zou zeggen: met al die computerspelletjes hebben de kinderen van nu toch een totaal ander referentiekader. Maar nee, wat wíj vroeger leuk vonden, vinden ze nu nog steeds leuk!”
In deze branche heb je altijd een prachtig publiek, benadrukken ze allebei. “Vrolijke mensen, want ze hebben een feestje in het vooruitzicht. Ze zoeken een leuk kostuum, of een cadeautje voor een jarig kind. Echt, we zijn met deze winkel in zo’n gezellige, kleurrijke wereld terechtgekomen. Er is geen dag dat we er geen zin in hebben!”

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *